Hiusten savivaalennus pähkinänkuoressa

 

Savivaalennus tai toisin sanoen savi-soodakirkastus on uuden ajan ekologinen ja hellävarainen vaalennustapa, joka ei kuitenkaan ole täysin luomuvaalennus tai luonnonkosmetiikkaa hapetteen vuoksi. Se sopii hiuksiaan ja ympäristöään kunnioittaville asiakkaille, jotka haluavat valita ekologisemman vaihtoehdon. Savivaalennusta voi käyttää niin värjäämättömille kuin kasvi- tai synteettisestikin värjätyille hiuksille tietyin edellytyksin. Savivaalennuksen positiivisia ominaisuuksia ovat sen mieto tuoksu ja hyvä siedettävyys sekä hiusten hyväkuntoisuus käsittelyn jälkeen, koska hiussuomut eivät jää niin avonaiseksi kuin synteettisellä vaalennusaineella tehtynä. Se ei sisällä kemikaaleja kuten ammoniakkia, persulfaatteja tai ammoniumpersulfaatteja kuten synteettiset vaalennusaineet.

 

Kuva: @photobysamo

Kauniin lopputuloksen tehnyt: Veera Ahonen @vea_natural 

Savivaalennus sisältää ainoastaan kolmea biohajoavaa ainesosaa, jotka ovat: valkosavi, sooda ja hapete eli vetyperoksidi. Tämän takia savi-soodakirkastusta kutsutaankin ekologiseksi vaalennustavaksi. Vaalennusprosessi vaikuttaa hiuksen vetolujuuteen ja vahvuuteen. Savivaalennuksen taika on hapon (vetyperoksidi) ja emäksen (sooda) tuottamassa kemiallisessa hapettumisreaktiossa, johon myös tavallinen vaalentaminen perustuu. Saven tehtävä on toimia puhdistavana ainesosana ja se tekee myös massasta työstettävämmän. Eco Beauty Wellnessillä käytämme suomalaisia Ekopharman sekä Maa Earth Made:n savivaalennuksia hajusteettoman kotimaisen Simin hapetteen kanssa.

 

Kuva: @photobysamo 

Savivaalennuksen ph on noin 7-8 riippuen valitusta hapetteesta. Synteettisen vaalennusaineen ph nousee jopa 12, joten miedompi ph savivaalennuksessa takaa hellävaraisemman vaalennuksen. Tietysti tämä hellävaraisuus on suorassa yhteydessä vaalennustehoon, joka on n. 1-3 astetta, eli lopputulokset eivät koskaan olekaan tämän vuoksi ”platinablondeja” kuten synteettisesti 5-7 asteen vaalennuksella on mahdollista saavuttaa. Tästä hellävaraisesta vaalennustehosta huolimatta hiukseen ja hiuspohjaan voi syntyä happivaurio. Siksi savivaalennusta ei saisi koskaan laittaa rikkinäiseen hiuspohjaan ja valmiiksi paljon vaalennettuihin hiuksiin, koska ärsytysreaktio ja hiusten katkeilu on mahdollista. Kotihoidon merkitys onkin avainasemassa savivaalennuksen jälkeen, koska aina vaalennettaessa hiussuomut jäävät enemmän tai vähemmän auki. Kosteutus ja rakennepaikkaaminen ovat siis paikallaan myös savivaalennuksen jälkeen, jotta hius kestää vahvana ja kiiltävänä.

 

 Kuva: @photobysamo

Savivaalennuksen lopputulokset ovat luonnollisia ja kauniita ilman mitään taittosävytyksiäkin. Kultaisen hiekkaiset sävyt kuvastavat ehkä parhaiten sävymaailmaa, jonka savivaalennus saa aikaan. Riippuen tietenkin hiusten pohjaväristä voidaan saavuttaa myös helmiäisen vaaleita sävyjä, mikäli asiakkaan hiukset ovat jo luonnostaan vaaleahkot eivätkä ole punaisuuteen taipuvat. Tummaan pohjaan voidaan saada aikaan toffeemaisen vaaleanruskeita sävyjä ja punaiseen esim. hennattuun pohjaan tulee kirkkaan kuparikullan sävyjä.

 

Photo Credit: Emilia Haapala (Savivaalennus ennen ja jälkeen)

Ennen savivaalennusta on aina ensin analysoitava hiusten kunto, tummuus, edelliset käsittelyt ja onko hiuksissa mahdollisesti metalleja. Päällekkäiset käsittelyt savivaalennuksella eivät ole suositeltavia ainakaan tiheästi tehtynä. Syväpuhdistava esikäsittely savella tai merilevällä ennen vaalennusta on tärkeää, jotta hiuksista saadaan pois mahdolliset kertymät, jotka voivat vaikuttaa vaalenemiseen.

 

Ylempi kuva: @photobysamo

Photo Credit: Emilia Haapala 

Vaikkakin savivaalennus sopii lähes kaikenlaisille hiuksille, niin värjätyille kuin värjäämättömillekin, niin on lopputulos aina varmin värjäämättömään hiukseen. Etenkin kasvivärjäyksen jälkeen runsas indigon määrä lisää vihertävyyttä hiuksissa, joten on tärkeää selvittää aina hiuksen historia ennen vaalentamista, jottei tule ikäviä yllätyksiä.  Ennen savivaalennusta on hyvä pitää synteettisen värjäyksen jälkeen 3-4 viikon tauko. Suoravärin poisto voi olla haastavaa savivaalennuksella ja myöskään permanentattu hius ei ole paras mahdollinen pohja vaalennukselle. Hennattu hius lähtee yleensä vaalenemaan kivasti, mutta oranssien sävyjen kautta. Pidempi projekti on siis edessä, jos haluaa päästä kokonaan eroon kasvi tai synteettisestä väristä.

 

Savivaalennusta ei missään tapauksessa saisi valmistaa itse, vaikka ainesosat saattavat vaikuttaa yksinkertaisilta ja helposti saatavilta. On erittäin tärkeää, että mittasuhteet ovat oikein ja ainesosat ovat tutkitusti puhtaita ja turvallisia. Käänny siis aina ammattilaisen puoleen savivaalennusasioissa.

 

Me Eco Beauty Wellnessillä kerromme mielellämme lisää aiheesta, mikäli heräsi kysyttävää! 😊 

Pääset varaamaan aikasi suoraan täältä : https://www.ecobeautywellness.com/pages/ekokampaamon-ajanvaraus

 

Kuvat: @photobysamo

Kirjoitus: Emilia Haapala/Eco Beauty Wellness

Jätä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista