Dr. Alkaitis ihonhoitotutkimus päättynyt

 • Tutkimusaihe: kasvoilla esiintyvä akne
 • Testihenkilöt: 2 kpl
 • Kesto: noin 6 kk
 • Toteutus: Dr. Alkaitis hoitolahoidot + kotihoitotuotteet

 

Mitä akne on?

Akne on tulehduksellinen talirauhasen ja talirauhastiehyen sairaus, jossa yleensä kasvoilla ja ylävartalolla esiintyy talirauhastukkeumia, tulehtuneita finnejä tai jopa aknepaiseita.  Aknen taustalla on talirauhasten lisääntynyt herkkyys androgeenihormonille. Akne on yleisimpiä ihosairauksia ja jopa 80 prosentilla nuorista on jonkinlaista aknea.

 

Miten akne syntyy?

Synty on monen tekijän summa: hormoniperäinen lisääntynyt talineritys, taliaukkojen tukkeumista johtuvat komedot, propionibakteerien lisääntyminen iholla sekä tulehdusreaktio. Perinnölliset tekijät vaikuttavat etenkin aknen vaikeimpien muotojen puhkeamiseen.

Mitkä muut tekijät voivat vaikuttaa aknen puhkeamiseen?

Akne saattaa pahentua hormonaalisesta ehkäisystä luovuttaessa, lisäksi anaboliset steroidit aiheuttavat vaikeaa aknea. Hermostollinen ylirasitus, depressio, jännitys ja stressi aiheuttavat hormonaalisia muutoksia – verenkierto heikentyy, aineenvaihdunta häiriintyy ja talivuoto lisääntyy. On myös mahdollista, että ruoka, joka nostaa nopeasti verensokerin määrää, voi lisätä talineritystä ja taliaukkojen tukkeutumista.

 

Tyypillisimmät virheet aknen kotihoidossa

Tyypillisin virhe on jatkuva ihon hypistely ja puristelu. Lisäksi on syytä välttää ihoa ärsyttäviä ja kuivattavia tuotteita ja toimenpiteitä, kuten mekaanista kuorintaa. Aknen tuloksellinen hoito edellyttää sitoutumista ja päivittäistä hoitoa sopivilla hoitotuotteilla.

 

Voiko aknea hoitaa myös sisäisesti?

Vuonna 2016 julkaistussa meta-analyysissä todettiin, että maidon käytöllä aiheutuisi jopa nelinkertainen riski aknen puhkeamiseen. Meta-analyysissä todettiin myös, että korkean glykemiandeksin ruokavalio voi olla yhteydessä aknen esiintyvyyteen. (Zaenglein ym. 2016.) Korkealla glykemiaindeksillä tarkoitetaan hiilihydraattiruokia, jotka nostavat verensokeritasoja nopeasti. Esimerkki korkean glykemiaindeksin omaavasta ruoasta on vaalea leipä ja muut vaaleat viljavalmisteet. (Ilander 2014.)

Kaikin puolin terveet elämäntavat vaikuttavat positiivisesti aknen hoitoon, esimerkiksi stressin hallitseminen voi hillitä aikuisiänaknea.  Aknen hoito on vaativaa, mutta iho palkitsee kärsivällisyyden aikanaan. Hyvät tulokset edellyttävät hoito-ohjelmaan sitoutumista. Kaiken perustana ovat säännölliset hoitorutiinit.

Hoitojakso

Aloitimme noin puoli vuotta sitten aknen kosmeettisen ihonhoitotutkimuksen testihenkilöidemme kanssa. Tutkimuksen tarkoituksena oli seurata, kuinka säännöllinen aknen kosmeettinen hoito vaikuttaa ihoon. Aknen hoidon periaatteet ovat melko yksinkertaiset. Ihon tiehyiden tukkeumat on saatava liikkeelle, talinerityksen on saatava toimia esteettä ja bakteeritulehdukset on estettävä sekä hoidettava.

Hoidon tarkoituksena on:

 • Talinerityksen normalisointi
 • Estää talin tukkeutuminen ihohuokosiin
 • Estää komedojen muodostumista
 • Estää tulehduksen syntymistä
 • Parantaa ihon verenkiertoa
 • Ylläpitää ihon pintaa pehmeänä
 • Estää arpien syntymistä

Aknen päivittäisellä hoidolla pyritään vähentämään ihon rasvaisuutta, poistamaan komedoja ja ehkäisemään tulehduksen leviäminen. Kotihoitotuotteiksi tutkimuksen ajaksi testihenkilöt saivat Dr. Alkaitikselta Purifying Facial Cleanser -puhdistusmaidon, Herbal Toner -hoitonesteen, Soothing Gel -seerumin ja Treatment Oil –kasvoöljyn.

Testihenkilöt kävivät tutkimuksen alussa kasvohoidoissa tiheämmin, noin parin viikon välein. Tutkimuksen edetessä hoitovälit kasvoivat kolmesta viikosta kuukauteen. Hoidot toteutettiin Dr. Alkaitiksen raakakosmetiikkaa käyttäen. Tärkeimpiä hoitotuotteita tutkimuksessamme olivat Dr. Alkaitiksen Universal Mask, merileväpohjainen rauhoittava naamio sekä entsyymikuorinta Enzyme Exfoliator. Hoitojakson loppupuolella hoitoihin yhdistettiin lisäksi korkeataajuuskäsittely, joka desinfioi ja rauhoittaa ihoa.

Virpi

Virpin iho oli muutaman vuoden aikana muuttunut epäpuhtaaksi sekä tulehtuneeksi. Luonnonkosmetiikkaan Virpi oli kerennyt tutustua noin puoli vuotta ennen tutkimuksen alkua. Virpi oli kokenut, että oli saanut osittain apua iho-ongelmiinsa siirryttyään luonnonkosmetiikkaan. Hän oli kokeillut aikaisemmin myös antibioottilääkitystä ihonhoitoon. Aknea esiintyi hoitojakson alussa kasvojen sekä yläselän ja rintakehän alueella. Hoitojakson alussa Virpin iho oli samaan aikaan epäpuhdas sekä merkittävästi pintakuiva.

                       

Huomattavasti paremman ajanjakson Virpin iho koki kesän alkuvaiheessa. Tulehdus iholla oli laantunut, ihon sävy oli huomattavasti tasaisempi sekä poskien ja nenän punoitus oli hävinnyt. Virpin yläselkää hoidettiin myös muutamia kertoja hoitojakson aikana. Hoitojakson päätyttyä kasvojen iho oli muuttunut kauttaaltaan kimmoisammaksi ja pehmeämmäksi. Erityisesti kasvojen kosteustasapaino oli muuttunut positiiviseen suuntaan merkittävimmin.

"Akne on alkanut vasta aikuisiällä. Aikaisemmin en juurikaan miettinyt tarkemmin ihonhoitoa, oireilun alkaessa aloin vasta kiinnittämään huomiota eri tuotteisiin. Olen kokeillut monia eri tuotteita, monesti tuotteet olivat kuivattavia, sillä ajattelin aluksi niiden tehoavan näppyihin parhaiten ja niiden kuivuvan näin pois. Hoitojakson alussa ymmärsin, että ajatusmaailmani on ollut juuri päinvastainen kuin, mitä ihoni on tarvinnut. Opin Emilian avulla, että liiallinen peseminen ja kuivattavat tuotteet eivät auta ihoni hoidossa. Kosteuttavat tuotteet ovat nyt muodostaneet ihonhoitoni perustan, ihoni on tasaisempi niin värin kuin kuivuudenkin osalta ja uusia epäpuhtauksia on tullut vähemmän. En ole aikaisemmin käynyt säännöllisesti kasvohoidossa, aikaisemmat kokemukset ihonpuhdistuksesta ovat olleet suorastaan traumaattisia, kivuliaita ja ihoni on suorastaan "räjähtänyt" kukkimaan hoidon jälkeen. Nyt puhdistuksen ja kasvohoidon jälkeen ihoni on tasaisempi, rauhoittunut ja kimmoisan tuntuinen. Kaiken lisäksi kasvohoito on ihanan rentouttava hemmottelu kaikille aisteille ja antaa mahdollisuuden pysähtyä keskellä kiireistä arkea.”

 

Cafer

Caferin iho oli ollut jo vuosia epäpuhdas sekä tulehtunut ennen tutkimuksen alkua. Akne oli alkanut vaivaamaan noin kuusi vuotta sitten. Luonnonkosmetiikka oli melko uusi käsite Caferille, tämän lisäksi perusteellinen ihonhoito kotona tai hoitolassa ei ollut entuudestaan tuttua. Apua iho-ongelmaan hän oli hakenut kertaalleen vuoden mittaisesta lääkityksestä. Caferin toiveena oli myös, että miesten ihonhoitoa nostettaisiin enemmän esille. Hoitojakson alussa aknea esiintyi tarkkarajaisesti vain kasvojen alueella.

        

Hoitojakson alkuvaiheessa Caferin iho alkoi puhdistumaan voimakkaasti ja uusia epäpuhtauksia nousi ihon pinnalle, joka loi hienoista epätoivoa hoidettavaan. Merkittävin muutos puolen vuoden aikana Caferin ihossa oli merkittävä tulehduksellisuuden väheneminen. Hoitojakson jälkeen ihonalaiset tulehtuneet epäpuhtaudet olivat rauhoittuneet ja iho oli käsin kosketeltavissa tasaisempi ja pehmeämpi. Caferin osalta jatkohoitona iholle on suositeltavaa vanhan arpeutuman hoito sekä kotona, että hoitolassa.

”Sanoisin että kaikin puolin positiivinen kokemus. Sain paljon uusia vinkkejä ihon ulkoisesta hoidosta sisäiseen hoitoon, vinkkejä ruokavalioon sekä ravintolisien käyttöön.”

Pohdintaa 

Akne itsessään on monimutkainen ihosairaus ja monien eri tekijöiden summa. Koti- ja hoitolahoidot ovat yksi keino muiden joukossa lievittää aknea. Aknen syntyyn vaikuttavat muun muassa perintötekijät, joihin emme itse voi vaikuttaa. Aknen esiintyvyys erityisesti nuorten keskuudessa on hyvin suurta. Lähiaikoina myös aikuisiän aknen esiintyvyys on ollut kasvussa. Yhdysvalloissa 85% 12-25-vuotiaista kärsii aknesta (Lynn ym. 2016). Maailmanlaajuisesti akne on kahdeksanneksi yleisin diagnosoitu sairaus. (Hay ym. 2010).

Uskon, että aknea hoidettaessa tarvitaan moniammatillisia näkemyksiä saavuttaakseen pitkäaikaisia tuloksia. Tulevaisuudessa laajempi moniammatillinen yhteistyö olisi luultavasti eduksi aknesta kärsiville. 

 

Muita tuotesuosituksia aknen kotihoitoon

 • Kahina Oil Cleanser, kurkumaa sisältävä puhdistusöljy rauhoittaa iholla esiintyvää tulehdusta sekä puhdistaa hellävaraisen tehokkaasti.
 • Kahina Brightening Serum, wakame-levää sisältävä ihon sävyä tasoittava seerumi sopii täydellisesti aknearpien hoitoon.
 • Kahina Serum, omega-rasvahappoja sisältävä öljyseerumi tasapainottaa ihon omaa talintuotantoa ja hoitaa arpeutumaa ihossa.

 

 

Kiitos testihenkilöille tutkimuksessa mukana olemisesta!

*Testihenkilöt saivat hoitolahoidot sekä kotihoitotuotteet veloituksetta

*Ihonhoitotutkimus perustui vain kosmeettiseen hoitoon

 

 

Dr. Alkaitis tuotekuvat Jenni Miettinen

Henkilökuvat Aila Soliman ja Sämeh Soliman

 

 

Lähteet

Hannuksela-Svahn A, 2014. Tavallinen akne. Lääkärikirja Duodecim.

Norrback-Harju T, 2013. Ihomuutokset ja -taudit. Luentomateriaali. Oulun Kosmetologikoulu.

A.L. Zaenglein, A.L. Pathy, B.J. Schlosser, A. Alikhan, H.E. Baldwin, D.S.Berson, et al.Guidelines of care for the management of acne vulgaris. J Am Acad Dermatol, 74 (5) (2016), pp. 945-73 e33, 10.1016/j.jaad.2015.12.037 PubMed PMID: 26897386

Ilander O. Laaksonen M. Lindblad P. Mursu J. 2014. Liikuntaravitsemus – tehoa, tuloksia ja terveyttä ruuasta. VK-Kustannus. Saarijärvi.

Hay RJ, Johns NE, Williams HC, et al. The global burden of skin disease in 2010: an analysis of the prevalence and impact of skin conditions. J Invest Dermatol 2014;134:1527-1534.

Lynn DD, Umari T, Dunnick CA, Dellavalle RP. The epidemiology of acne vulgaris in late adolescence. Adolesc Health Med Ther 2016;7:13-25.

Jätä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisemista